Launch NOOMATS.nl - 2016 terug

14 april 2016, het zover! De website van NOOMATS, 'Creatives in Interactive Storytelling', is online. NOOMATS is opgericht door Tobias Ontwerpen en Imagination Lab en is afgelopen jaren uitgegroeid tot een gaaf team van creatieven met een verfrissend portfolio. Onze creatieve nomaden werken vanuit hun hart en bundelen krachten in kunst, media en technologie. Door een bijzondere mix van expertises kunnen wij iedere communicatievraag vertalen naar belevingsconcepten die vertellen, vermaken en verwonderen.

Ondek NOOMATS hieronder via de column 'Wij verbeelden.' of duik meteen in onze website: www.NOOMATS.nl.

 

Wij verbeelden.

door: Rian Boonestro | rian@noomats.nl | Twitter.com/boonestro

NOOMATS. Gedreven professionals die communicatie-vraagstukken vertalen naar belevingsconcepten. Creatieve nomaden bundelen hun krachten in kunst, media en technologie. Het zijn denkers én makers.

- "Wij maken media-installaties die complexe verhalen overbrengen
door middel van een concrete ervaring." Tobias Baeten
- "Wij maken verfijnde, tijdloze en hoogwaardige ontwerpen die het
DNA van een opdrachtgever feilloos treffen." Ingrid van Ham
- "Wij mixen de digitale wereld met de fysieke omgeving op
vernieuwende manieren." Roland Smeenk
- "Wij gebruiken de kracht van illusie en raken de snaar van
verwondering." Marnix van de Vijver

Maar hoe vertellen wij nou wat we precies doen, als ‘creatieven in interactive storytelling’? Als art director, werkzaam bij een groot mediabedrijf en als één der NOOMATS, heb ik mij opgeworpen een poging te wagen het te beschrijven. Onze gemene deler moge duidelijk zijn: wij verbeelden. Maar wat bedoelen we dan precies? En wat maakt ons collectief meer dan de som der delen?

Oei. Ik heb altijd meer van tekenen gehouden. Mijn enige benul van schrijven, is de manier van lezen die ik er op nahoud. Uit een vreemd soort leergierigheid kan ik zelfs romans met de pen lezen. Vaak denk ik: now we’re talking, nu gaat het ergens over en beaam ik een passage geestdriftig, met de pen. Of wordt het verhaal medogenloos becommentarieerd; dan komt er ‘nou en?’ in de kantlijn te staan, of ‘ocharme.’ Net of er een onzichtbare, puur persoonlijke lijn loopt tussen mij en het verhaal.

Verhalen. Geschreven, gepubliceerd, prachtig vormgegeven als leesexemplaar, of voor het voetlicht gebracht als theater, opera, als fysieke installatie of traditionele podiumpresentatie: Er loopt een onzichtbare lijn tussen het verhaal en mij – ik, die wat er verteld wordt dondersgoed begrepen heeft, maar er toch altijd nog lekker het mijne van denkt. En maakt.

Vormgeven door verbeelden
Waar het lezen van boeken mijn benul van schrijven begrenst, begint mijn ervaring met theater, muziek, entertainment of beeldende kunst bij de vele lege zalen die ik van binnen heb mogen zien, als ik mij, daar rondkijkend, voorstel hoe die ruimte straks feestelijk tot leven zal moeten komen. Schouwen heet dat, ‘locatie schouwen’.

Dát zijn de momenten die mij het gevoel geven mijn eigenlijke werk te doen als art director. Wat daar straks in die ruimte moest gaan gebeuren, geef ik vorm, wat begint bij het mij voor te stellen. Door mijn ziel de kale ruimte te laten bestormen zoals Momo de lege gezichten van de Tijdspaarders, ken je die nog? Net zolang tot deze ruimte ‘breekt’, de ruimte zich overgeeft aan mij – mij eigen wordt.

Vormgeven door te verbeelden, dát zie ik als mijn werk. Ik projecteer het toekomstige evenement in de ruimte in mijn hoofd, in licht en geluid, in klank en kleur, in actie en reactie. Alles is ‘materiaal’!

De kunst is, om vervolgens het beeld dat in je hoofd zit, op alle fronten te concretiseren. Schetsen, tekenen, technisch uitdenken, testen, bouwen, berekenen. …De kunst? Dat is nou het gekke, ik ontwerp het juist moeiteloos. Iedere creatief zijn materiaal, en iedere maker zijn gereedschap.

Gympen zonder sokken
De show zelf, meestal een aantal weken later, is dan het schouwspel waar ik zelf van backstage naar mag gluren in mijn dagelijks kostuum van spijkerbroek en gympen zonder sokken. Waarbij mijn particuliere verbeelding de dienst weer overneemt… wat weer voor volop inspiratie zorgt! Met dezelfde lijn waarlangs mijn verbeelding wordt gevoed, worden de contouren van een nieuwe show getekend. De lijn wordt een cirkel.

De gemene deler
En met dezelfde lijn wordt de verbinding gelegd tussen mensen en inhoud, tussen online en de fysieke wereld. Van goed idee tot stevig concept, van concreet plan tot professionele productie, van bezield ontwerp tot technische realisatie van concepten die vertellen en verwonderen. Concepten waarmee verbeelding weer wordt gevoed. Hiervoor heeft NOOMATS de meeste expertise in huis of komt van andere zelfstandige professionals uit ons nabije netwerk.

Wat maakt ons meer dan de som der delen? De circel van inspiratie die wij als creatief allen herkennen: wij verbeelden. Het is: werken vanuit het hart (dus aan projecten die ons aanspreken). En eigenlijk niet weten hoe het anders moet.

Rian Boonestro.